Menu

Cart

Medical Fitness Blog
Feövenyessy Krisztina

A Balance Medical Fitness Akadémia vezetője

Formás popsi két hét alatt???

Nyár van és a tikkasztó hőségben – talán megbocsájtható bűn – néha én is megengedem magamnak, hogy bele-belepillantsak a női magazinokba. Mit mondhatnék, majd felrobban az agyam a kéthetes villám popsi-, has- és derékkarcsúsító programoktól! Még az illusztráció is hasonló: darázsderék és izgalmasan domborodó hátsó, amelyen lassan végiggördül egy jelzésértékű, fáradságos munkával odaphotoshop-olt  izzadságcsepp. Brrrrr! Minden egyes alkalommal tehetetlenül konstatálom, milyen egyszerű megtéveszteni felelőtlen ígéretekkel emberek millióit, méghozzá büntetlenül. Nos, a valóságban instant (azaz könnyedén és pillanatok alatt elérhető) karcsúság éppúgy nem létezik, ahogy nem leszünk csiribú-csiribá boldogok, ránctalanok vagy egészségesek sem. A jó dolgokért bizony meg kell dolgozni, méghozzá tervezetten és folyamatosan. Hogy miért?

Bővebben

Csontkinövést okozhat a túlzásba vitt mobilozás – különösen a fiatalokat veszélyezteti a „fejentyű”

Ausztrál tudósok meglepő kutatást publikáltak 2018 februárjában, amely – jobb későn, mint soha – másfél év után, idén nyáron végre hatalmas visszhangot keltett, és egy, a BBC-ben megjelent cikk hatására gyakorlatilag bejárta a világot. Az elmúlt napokban „Plusz csont nőhet a koponyára, ha sokat mobilozunk” szalagcímekkel telt meg a nemzetközi sajtó, sőt, számos médium egyenesen „új csont képződését” emlegeti. Nos, ha vadi új csontunk nem is képződik a mobilozástól, a már meglévő valóban deformálódhat, ráadásul - ahogy a kutatás is hangsúlyozza - ennek veszélye leginkább a fiatalokat fenyegeti.

Bővebben

Hogyan őrizd meg az arcbőröd fiatalosságát?

A Funkcionális fascia tréning képzésen gyakran esik szó arról, hogy az SMR (self-myofascial release, azaz leegyszerűsítve az önmasszázs) eszközök nem csak a mozgásszervek (különösen a kötőszöveti elemek) egészségének megőrzésében, de a bőr öregedése ellen vívott küzdelemben is hatékony segítséget nyújthatnak. Ezen a ponton általában felmerül a kérdés (különösen a hölgy hallgatók részéről), vajon érvényes-e mindez az arcbőrre is, s ha igen, hogyan, milyen SMR eszközzel kezelhetjük arcunkat. Nos, én az arcmasszírozó roller rendszeres használatára szavazok, amelynek hatása gyakorlatilag megegyezik az SMR hengerével, de jóval finomabb, szelídebb eszköz, tehát az érzékeny arcbőrön is használható. Mindezek fényében nem meglepő, hogy roppant mód megörültem, amikor a minap rábukkantam az alábbi kutatásra, amely kifejezetten e témakört járja körül, és szolgáltat tudományos bizonyítékot az arcmasszírozó roller pozitív hatásaival kapcsolatban. Nézzük meg először a kutatást, majd - szokás szerint - következzék némi Mari-nénis magyarázat:)

Bővebben

Létezik-e egyetlen igazán hatékony terápia?

A fizioterápia fejlődésének köszönhetően napról-napra színesebb a mozgásszervi betegségek gyógyítását megcélzó kezelések palettája, azaz egyre több módszer áll rendelkezésünkre, amelyek segítségével csökkenteni tudjuk a páciens panaszait. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a fejlődés „sötét” oldala mellett sem. Az újabb és újabb terápiák sokszor látványos ("csodás") azonnali hatásai miatt egyre sűrűbben szorulnak háttérbe olyan kevésbé látványos, lassabban kibontakozó kezelések, amelyeknek hiányában kérdéses, hogy elérhető-e valódi és tartós eredmény. Vajon elegendőek-e önmagukban a különféle népszerű terápiák, és vajon mi a különbség oki és tüneti kezelés közt?

Bővebben

Egy kis érdekesség: hány kalóriát éget egy masszőr munka közben?

A terapeuta szempontjából köztudottan a masszázs az egyik leginkább energiaigényes kezelés, ám eddig nem ismertünk pontos adatokat azzal kapcsolatban, milyen mértékben veszi igénybe a szervezetét. Egy, az International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health c. szakmai folyóiratban megjelent, lengyel tudósok által publikált kutatásban 13 fiatal masszőrt vizsgáltak munka közben. Nem csupán a teljes kezelés, de az egyes technikák energiaigényét is felmérték.

Bővebben

Bejelentkezés vagy Regisztráció