Menu

Cart

Medical Fitness Blog
Feövenyessy Krisztina

Alternatív mozgásterapeuta, funkcionális gerinctréner

Az ellenoldali izmok erősítésével megelőzhető a gipsz (vagy más merev rögzítés) miatt kialakuló izomsorvadás

A sérülések (szalag-vagy izomszakadások, csonttörések stb.) jó részénél elengedhetetlen a hosszas pihentetés, az immobilizáció, azaz a mozgás hiánya ugyanakkor drámai következményekkel jár. A kutatások szerint a nem használt izom naponta akár 1,5 százalékot is veszíthet erejéből, azaz egyetlen hónap alatt a felére csökkenhet az izomerő. Talán nem szükséges hangsúlyoznom, mindez milyen komoly hátrányt jelent a sportolók számára, de az „átlagember” életét is megkeserítik az immobilizáció szövődményei, az elsorvadt izmok, a letapadások illetve a beszűkült mozgástartomány. Vajon megoldható-e, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, azaz megőrizhetjük-e az izomerőt akkor is, ha jó néhány hetes kényszerpihenőt kell tartanunk, például egy begipszelt végtag miatt? Nos, úgy tűnik, szerencsére igen, mégpedig igen frappáns módon.

Bővebben

Az amerikai szakemberek négyötöde alkalmaz SMR eszközöket a terápia során

A Kaliforniai Állami Egyetem Kineziológiai (mozgástani) Tanszéke izgalmas felmérést végzett az amerikai egészségügyi és sport szakemberek körében. Egy 20 kérdésből álló kérdőívvel vizsgálták a self-myofascial release (SMR) terápia és az SMR eszközök ismertségét, a klinikai alkalmazással és a betegoktatással kapcsolatos szokásokat, preferenciákat, illetve az eszközökhöz kapcsolódó elvárásokat és tapasztalatokat. Több mint ezer szakember töltötte ki a kérdőívet, és az alábbi eredmények születtek:

Bővebben

Mitől egyedülállóak a kenyai futók? Hát persze, hogy megint a fascia kavar be….

A kenyaiak közismerten a világ legjobb távfutói. Irigylésre méltó eredményeket érnek el az olimpiákon, döbbenetes kecsességgel suhannak elsőként a célba, toronymagasan körözve le az ellenfeleket. Nem csoda, hogy évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat a kérdés, hogy vajon milyen okok állnak az egyedülálló sportteljesítmény hátterében. Számos tanulmány foglalkozik mind a pszichés, mind a genetikai faktorokkal, ugyanakkor egy sincs, amely egyértelmű, általánosan elfogadott magyarázatot adna a kérdésre.

Forrás: Action Images

Bővebben