Menu

Cart

Medical Fitness Blog
Feövenyessy Krisztina

A Balance Medical Fitness Akadémia vezetője

2 in 1, íme az új Funkcionális fascia tréning alap+haladó képzés

Gőzerővel zajlanak a fasciakutatások. Napról-napra, hétről-hétre jelennek meg új eredmények, egyre többet tudunk meg a fascia szerepéről, amely - mondanunk sem kell - elképesztően, hihetetlenül, lenyűgözően szerteágazó! Ahogy egyre szélesebbé és mélyebbé vált a tudásunk, egyre rövidebbnek bizonyult az a bizonyos két nap😊 Már régóta fontolgattuk tehát, és végre meg is léptük: 2020-tól 3 napossá (alap+haladó képzés egyben) bővítjük a funkcionális fascia tréning képzést! A bővítés oka kettős: egyrészt természetesen beleszőttük a rengeteg új kutatási eredmény ismertetését. Másrészt kiegészítettük az alapképzést (csoportos fascia-tréning) egy új, igen-igen haladó elemmel, az egyéni mozgásfejlesztéssel.

Bővebben

SMR (self-myofascial release): helyes-e az elnevezés? Mit mutatnak a kutatások?

Mind egészségügyi, mind sportszakmai körökben egyre inkább terjedőben vannak az SMR (self-myofascial release) eszközök. A különféle „fascia-lazító” hengereket és labdákat jellemzően triggerpontok kezelésére és myofasciális (izom és kötőszöveti) feszességek oldására vetjük be, hisz a pozitív személyes tapasztalatok mellett ma már tudományos kutatások garmada bizonyítja, hogy valóban hatékonyan csökkentik a myofasciális fájdalmat, növelik a mozgásterjedelmet (ROM), lerövidíthetik a lágyrész sérülések utáni regeneráció időtartamát, és hozzájárulhatnak a sportteljesítmény javulásához. Az azonban a mai napig nem tisztázott, hogy pontosan milyen mechanizmusok állnak az elért eredmények háttérben.

Bővebben

Hogyan hatnak a manuális kezelések a fasciára?

A képzéseken gyakran merül fel a kérdés, vajon milyen hatást gyakorolnak a különféle manuális terápiák a fasciára. Bár a pontos, evidence based, azaz bizonyítékokon alapuló válasz egyelőre még várat magára, íme néhány, ha nem is teljesen friss, de mindenképp aktuális, ráadásul rendkívül érdekes információ a fascia-elméletben jártas kollégák számára.

Bővebben

Hogyan maradjunk fiatalo(sa)k és egészségesek, avagy mi a szösz az a fascia?

A fascia és a fasciális szemlélet korántsem csupán egy újabb, néhány év alatt lecsengő divatirányzat. Jóval inkább nevezhető olyan forradalmian új szemléletmódnak és folyamatosan bővülő ismerethalmaznak, amely egyszer és mindenkorra megváltoztatta az emberi test működéséről és az emberi mozgásokról alkotott képünket. A XXI. században a fasciális ismeretekben való elmélyedés és jártasság nélkül a holisztikus gyógyítás – legyen szó akár mozgás-, akár manuális terápiáról – éppúgy elképzelhetetlen, ahogy a hatékony sportedzés, a sportteljesítmény javítása vagy a sportsérülések prevenciója és rehabilitációja is. Ma már jó néhány magyar nyelvű írás is fellelhető az interneten a fasciáról, ugyanakkor jómagam, aki szakemberként 3 éve foglalkozom napi szinten a kötőszövettel, kevés olyat találtam, amelyből – ha nem értenék valamicskét a témához – akárcsak derengeni kezdett volna, hogy valójában mi is az a fascia és miért KÖTELEZŐ minden egészségügyi és sportszakembernek foglalkoznia vele. Igyekszem tehát latin szavak nélkül, mindenki számára érthetően és szemléletesen bemutatni az emberi kötőszövetet, vagy legalábbis néhány jellemzőjét, mégpedig egy népszerű témán, az "örök fiatalságon" keresztül. Hangsúlyozom, egyetlen cikk csupán arra lehet elegendő, hogy felkeltse az érdeklődést egy nagyon új, nagyon más szemléletmód iránt. Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a fasciáról, egy életnyi tanulás is kevés. :)

Bővebben

Formás popsi két hét alatt???

Nyár van és a tikkasztó hőségben – talán megbocsájtható bűn – néha én is megengedem magamnak, hogy bele-belepillantsak a női magazinokba. Mit mondhatnék, majd felrobban az agyam a kéthetes villám popsi-, has- és derékkarcsúsító programoktól! Még az illusztráció is hasonló: darázsderék és izgalmasan domborodó hátsó, amelyen lassan végiggördül egy jelzésértékű, fáradságos munkával odaphotoshop-olt  izzadságcsepp. Brrrrr! Minden egyes alkalommal tehetetlenül konstatálom, milyen egyszerű megtéveszteni felelőtlen ígéretekkel emberek millióit, méghozzá büntetlenül. Nos, a valóságban instant (azaz könnyedén és pillanatok alatt elérhető) karcsúság éppúgy nem létezik, ahogy nem leszünk csiribú-csiribá boldogok, ránctalanok vagy egészségesek sem. A jó dolgokért bizony meg kell dolgozni, méghozzá tervezetten és folyamatosan. Hogy miért?

Bővebben

Bejelentkezés vagy Regisztráció