Menu

Cart

Medical Fitness Blog
Feövenyessy Krisztina

Alternatív mozgásterapeuta, funkcionális gerinctréner

Mitől egyedülállóak a kenyai futók? Hát persze, hogy megint a fascia kavar be….

A kenyaiak közismerten a világ legjobb távfutói. Irigylésre méltó eredményeket érnek el az olimpiákon, döbbenetes kecsességgel suhannak elsőként a célba, toronymagasan körözve le az ellenfeleket. Nem csoda, hogy évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat a kérdés, hogy vajon milyen okok állnak az egyedülálló sportteljesítmény hátterében. Számos tanulmány foglalkozik mind a pszichés, mind a genetikai faktorokkal, ugyanakkor egy sincs, amely egyértelmű, általánosan elfogadott magyarázatot adna a kérdésre.

Forrás: Action Images

Bővebben

Hatalmas löket a fascia kutatásoknak – tudósok egy újabb emberi „szervet” fedeztek fel

Izgalmas és egyben lenyűgöző cikkre bukkantam a minap. Olyannyira fellelkesültem, hogy azonnal meg is osztottam (volna) Veletek. Olvasás közben azonban felmerült bennem egy gondolat, amely a tizedik mondat után felkiáltássá érett: Mi a rézfánfütyülőről hadoválnak itten!? De hiszen a fascia-kutatás úttörői már több mint egy évtizede tisztában vannak mindazzal, amit ez az „új tudományos felfedezésről” szóló írás szenzációként közöl!

Forrás: Wikimedia "Interstitium"

Bővebben

A kinesio-tape igen hasznos segítség a térdízületi porckopás kezelésében, amint azt egy újabb randomizált, kontrollált klinikai kísérlet bizonyítja

A térdízület osteoarthritis-es (gyulladással járó porckopás) megbetegedése a mozgásszegény életmód, az elhízás járvány-szerű terjedése és a túlzásba vitt sportolás hatására egyre több embert érint. Az Isztambuli Egyetem kutatói egy kísérletben azt vizsgálták, hogyan hat a kinesio-tape a térdízületi porckopásban szenvedők esetében, vajon csökkenti-e a fájdalmat, javítja-e a térd funkcióját, illetve növeli-e a mozgásterjedelmet és az izomerőt.

Bővebben