Menu

Cart

Az intenzív testmozgás hiánya veszélyesebb, mint a dohányzás

Gyakran halljuk, hogy az intenzív testmozgás idősebb korban – főképp magas vérnyomással –kerülendő. Nos, egy különösen értékes és izgalmas kutatás eredményei bizony erősen ellentmondanak az általánosan elterjedt nézetnek. Hogy miért olyan jelentős a kutatás? Mert rendkívül hosszú időszakot (több mint 20 évet) ölel fel és több mint 120 ezer emberre terjed ki, tehát még a szigorú, bizonyítékokon alapuló medicina (EBM) világában is igencsak megbízhatónak számít.

A Cleveland Klinikán 1991 és 2014 közt összesen 122,007 páciensnél végeztek (szív és légző rendszeri) fittségi felmérést, majd 2018-ig követték körükben a halálozást. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 53,4 év volt.  A kutatás célja annak eldöntése volt, hogy valóban van-e, és ha igen, milyen irányú az összefüggés a halálozás és a fittségi szint között. Az eredmény sokak számára valószínűleg nem meglepő: az edzettségi szint rövid és hosszú távon egyaránt fordítottan arányos a mortalitással. Ami azonban igencsak elgondolkoztató, az az a tény, hogy a legnagyobb túlélési arány azok közt látható, akik extrém magas fittségi szinttel rendelkeznek. Az 50+-os elit sportolók 80 százalékkal kisebb eséllyel hunytak el a vizsgálati időszakban.  Mi több, a legnagyobb különbséget a magas vérnyomással rendelkező páciensek körében találták. Az átlagnál edzettebb hipertóniás résztvevők jóval kisebb eséllyel hunytak el, mint kevésbé edzett társaik, és minél edzettebb volt a résztvevő, annál inkább csökkent a mortalitás esélye. A kutatók megdöbbentő összefoglalója szerint a testmozgás hiánya halálozás szempontjából jóval nagyobb kockázatot jelent, mint a diabétesz vagy a dohányzás, és az intenzív (!!!) testmozgás a legjobb gyógyszer – igen, még 50 éves kor fölött is!

Mindez egyben azt is jelenti, hogy érdemes felülbírálni az 50+ éves – különösen a magas vérnyomásban szenvedő – betegek kezelési protokollját, és az eltiltás helyett inkább bátorítani őket, hogy törekedjenek minél magasabb edzettségi szint elérésére és fenntartására. Ötvenesek, hatvanasok, hetvenesek és nyolcvanasok, kardio- és állóképesség fejlesztő tréningre fel (persze csak ésszel és szakember segítségével)!

Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2707428

Feövenyessy Krisztina
a Balance Akadémia vezetője

Bejelentkezés vagy Regisztráció